Zo koop je de beste spullen voor een spotprijs

Door tweedehands spullen te kopen, kan je heel wat vervuiling tegengaan. Want voor nieuwe spullen worden er grondstoffen ontgonnen, deze worden bewerkt en vervoerd naar de winkel. En ook als je jouw spullen weg gooit, zorgen ze nog voor vervuiling bij het verwerken van afval. Bij een smartphone bijvoorbeeld wordt 3 op de 4 ton CO2 uitgestoten voor- en nadat je deze gebruikt1. Daarom is tweedehands de minst belastende manier om spullen te kopen. Ook milieuvriendelijke, nieuwe producten hebben trouwens een grotere impact dan tweedehandse. Hierna vind je onze tips om de beste koopjes te pakken te krijgen.

Online

Tweedehands koopjes vind je online op 2dehands en Marketplace (van Facebook). Beide werken gelijkaardig. Je geeft in wat je zoekt, en vervolgens krijg je een lijst met zoekertjes. Ook handig is dat je kan zoeken binnen een bepaald gebied. Zo vind je meteen wat je zoekt bij jou in de buurt.

Zoekalerts

Vind je niet meteen wat je tweedehands zoekt, en heb je nog wat tijd? Stel dan een zoekalert in. Dan krijg je een melding of e-mail telkens als dat wat jij zoekt te koop wordt aangeboden. Ook zoekalerts kan je beperken tot zoekertjes bij jou in de buurt. Ook als je na meerdere zoekertjes nog niet je zin vindt, dan krijg je toch een beeld van het aanbod, en de prijzen. Zo weet je meteen wat een correcte prijs als je een beter aanbod ziet.

Wees kritisch

Als je iets tweedehands koopt, dan heb je geen garantie. Wees daarom kritisch voor wat je koopt. Durf vragen te stellen (hoe oud is het? waarom verkoop je dit? mag ik het aankoopbewijs zien?). Een tweedehands verkoper heeft ook minder te verliezen dan een (online) winkel. Je kan via 2dehands en marketplace wel een beoordeling geven aan een verkoper. Maar aangezien het meestal om mensen gaat die hun inkomen niet verdienen met tweedehands verkopen, schaadt dit hen minder dan een professionele verkoper. Ook kan je online een “koopgids”, “kooptips”, of “reviews” lezen van het product dat je wil aankopen. Deze bevatten dikwijls tips over waar je op kan letten bij je aankoop.

Wil je meer tips zoals deze ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang regelmatig tips om groener te leven.

Bronnen:

1https://mk0eeborgicuypctuf7e.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2019/09/Coolproducts-briefing.pdf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *