Kopen zonder spijt: de belangrijkste vraag

Spijt na een aankoop, je kent het wellicht. Maar geen nood, wij hebben voor jou een checklist gemaakt, waarmee je kan kopen zonder spijt en ook nog eens centen sparen. We beginnen met de eerste en belangrijkste vraag die je helpt te kopen zonder spijt.

Zonder dat we het beseffen, laten we ons dikwijls (mis)leiden door reclames. Van alle kanten worden we bestookt met boodschappen die ons telkens van hetzelfde willen overtuigen: dit is het product dat je écht nodig hebt.

Daarom is de eerste vraag die je jou stelt, de belangrijkste: heb ik dit écht wel nodig? Of anders gezegd:

  • Welke meerwaarde levert mij dit op?
  • Is het zijn geld wel waard?
  • Is het écht beter dan wat ik nu al heb?

Dikwijls zal je hierdoor beseffen dat je niks hoeft aan te kopen. Soms zal je hieruit ook leren, dat je beter iets anders koopt, dat je het beter tweedehands koopt (zie dit artikel hierover) of het beter leent (zie dit artikel).

Je zal zien dat dit soms een moeilijke opdracht is, want soms wil je gewoon iets kopen, omdat … je het nu eenmaal wil. Geen probleem. Verwacht niet meteen van jezelf dat je nooit meer iets koopt simpelweg omdat je het wil. Begin met het iets minder te doen dan voorheen, of iets slimmer.

Wil je meer tips zoals deze ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang regelmatig tips om groener te leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *