6 valkuilen om te vermijden als je groener gaat leven

Groener leven hoeft niet moeilijk te zijn. Toch zijn er heel wat mensen die afhaken. Om ervoor te zorgen dat je met volle goesting groen blijft, hierna een aantal valkuilen en hoe je ze kan vermijden.

1. Groen leven is zuur

Dikwijls wordt de verantwoordelijkheid om groener te leven afgeschoven op anderen: politiek, bedrijven, rijken enz. De waarheid is dat groener leven een recht is van iedereen. Hoe klein ook je impact, ze maakt verschil. Ook al is het soms moeilijk om groen te leven terwijl nog steeds heel wat mensen dat niet doen, het blijft het juiste om te doen. Als het even moeilijk is om het slechte nieuws over de planeet te aanhoren, sluit je er dan (even) van af. Jij doet wat je kan, dus je verdient het om je goed te voelen.

2. Groen leven is grijs

Veel leuke dingen zijn niet goed voor het milieu: vlees eten, het vliegtuig nemen, nieuwe kleren kopen enz. Ons uitgangspunt is dat groene mensen minstens even veel recht hebben op een leuk leven. Daarom is het belangrijk om lekker en plantaardig te eten. Wil je naar de zon? Dat kan ook zonder het vliegtuig. Nieuwe kleren kopen? Kijk ook eens naar biokatoen. Milieubewust leven betekent niet dat je jezelf alles ontzegt, maar wel bewust kiest en daarbij rekening houdt met het milieu. Zo blijft groen leven kleurrijk.

3. Groen leven is zwart-wit

Veganisme, zero waste of plasticvrij leven, stuk voor stuk veronderstellen deze dat je volledig stopt met dierlijke producten, afval maken of plastic kopen. Helaas is dit voor weinigen realistisch, zeker op korte termijn. Aanpassen vraagt tijd. Daarom is het belangrijk om stap voor stap te werk te gaan, en te aanvaarden wanneer je nog niet klaar bent om verder te gaan. Bepaal zelf je maximum van wat je wil en kan veranderen om groener te leven, en neem af en toe de tijd om te kijken hoe je de lat nog iets hoger kan leggen. Laat jezelf ook toe om af en toe eens te zondigen, vb. dierlijke producten eten wanneer er geen plantaardige alternatieven beschikbaar zijn. Daarna krijg je weer goesting om verder te doen. 

4. Groen leven gaat snel

Op papier kan het snel gaan om groen te leven. Helaas moet je met meer rekening houden dan met het milieu alleen. Je gedrag in één keer volledig veranderen is voor veel mensen bijna onmogelijk, en zal dikwijls ervoor zorgen dat je opgeeft. Daarom: neem je tijd, en begin bij de zaken die het minst inspanning vragen en de grootste impact hebben. Zo kan je al heel veel water én CO2 besparen door één dag in de week geen vlees te eten. Zet je eerste stap, voor je het goed en wel beseft ben je aan het wandelen. Je zal ook merken dat je dikwijls vervalt in je oude gewoonten. Zoek daarom naar manieren om groen leven zo evident als mogelijk te maken, vb. zet je fiets voor de deur, en niet helemaal achteraan je tuin of hou een voorraad vegan burgers in je diepvries. Niet opgeven, jezelf vergeven en herpakken dus. Fijne wandeling!

5. Groen leven is duur

Bio, vegan of bulk, het zijn maar drie noemers waaronder producten worden aangeprezen die milieuvriendelijk zijn. Helaas zijn deze producten ook dikwijls duurder. Dit wordt veelal verklaard door het feit dat het maken van duurzame producten meer tijd en geld kost. Soms zijn groene producten duurder, maar niet altijd. Soms is het omgekeerd. Zo kan je door kraantjeswater te drinken of minder eten weg te gooien geld sparen. Ook in de grote supermarkten kan je enkel fruit en groenten uit België kopen, en in herbruikbare zakjes stoppen. En ook vleesvervangers (vb. van huismerken) hoeven niet duur te zijn.

6. Groen leven gaat luid

Verkopen is een talent, en overtuigen ook. Niet iedereen kan het, en hoeft het te kunnen. Als je groen leeft, dat wil je dit enthousiasme delen met je omgeving. Maar die reageert niet altijd even enthousiast. Soms krijg je het deksel op de neus. En dat kan pijn doen, soms verlies je er zelfs de moed door. Want overtuigen kan heel vermoeiend zijn. Weet dat het niet hoeft, de groene boodschap verkondigen. Verbergen hoeft ook niet. Grijp elke kans aan om aan anderen te tonen dat je groen leeft. De sterkste boodschap, is zelf het goede voorbeeld te geven, ook en vooral aan tegenstanders. Zo toon je dat het kan, op een zoete, kleurrijke, betaalbare en aangename manier, stap voor stap en zonder al te veel kabaal.

Wil je meer tips zoals deze ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang regelmatig tips om groener te leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *